УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА - ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА У НИШУ БЕЗ ГМО
8.04.2013

На шестој редовној седници Скупштине Градске општине Палилула, која је одржана у сали Нишког културног центра 8.априла, одборници су усвојили Декларацију за Градску општину Палилула у Нишу без генетски модификоване хране. Овим је територија нишке општине Палилула, закључио је председник Скупштине Милош Стојковић, проглашена за територију без производње и производа од генетски модификованих организама (GMO free zone) чиме се и ова организација локалне самоуправе Града Ниша, после општина Панталеј и Медијана, придружила градовима Србије и ЕУ који су рекли „СТОП“ генетски мофификованој храни. „Пошли смо од чињенице да је локална самоуправа најближа решавању проблема животне средине – истакао је председник општине Бобан Џунић. У сарадњи са грађанима и организацијама цивилног друштва, који су исказали забринутост непостојањем научне сигурности и поуздане информације о ризицима и последицама употребе ГМО и производима од ГМО, по очување наших природних ресурса и утицаја на здравље људи, одлучили смо, рекао је Џунић да подржимо очување биљних и животињских врста које чине основу наше здраве пољопривреде и традиционалне исхране.

После Усвајања записника са 5. редовне седнице Скупштине градске општине Палилула, на овој седници донета је Одлука о задуживању Градске општине Палилула за финансирање наставка реализације пројеката „Сарадња за одрживи развој у области културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“ и „Промоција прекограничне сарадње кроз модернизацију социјалне инфраструктуре у области спорта у општинама Ботевград и Палилула“ а затим и одлука о измени и допуни Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2013. годину. По речима председника општине Бобана Џунића, у циљу реализације наставка ових пројеката, сарадње са ЕУ и партнерским општинама у Бугарској, општина је приморана да се задужи за 18.милиона динара, како би остварила пројектне активности вредне око 400.000 еура.

На шестој седници Скупштине Градске општине Палилула донето је Решења о образовању Одбора за европске интеграције; Решења о разрешењу Председника Комисије за комуналне делатности и за рад са саветима грађана; Решења о именовању Председника Комисије за комуналне делатности и за рад са саветима грађана.

Стручна служба Управе Градске општине Палилула и за ову седницу Скупштине  припремила је одговоре на одборничка питања и иницијативе.(ЕКОПолис мрежа, Д.Видојковић)